mandag den 31. maj 2010

Vestas bygger Danmarks mest bæredygtige hovedkvarter

Vindmølleproducenten Vestas’ nye hovedkvarter ved Århus er det første, der bliver bygget efter LEED-systemet. Flere byggerier er på vej, og rådgiverne kæmper for at blive klar til at lave bæredygtighedsregnskaber.

Læs mere på ing.dk

søndag den 30. maj 2010

I det ‘grønne’ samfund kan man høre fuglene synge

Klima- og energiminister Lykke Friis håber, at regeringen, inden året er gået, vil være klar med sit bud på, hvordan og hvornår Danmark kan forlade et energisystem med kul, olie og gas. Lykkes det, vil Danmark formentlig kunne træde frem påFN’s næste klimatopmøde, COP16 i Mexico til december, som det første land i verden med både en beslutning om og plan for udstigning af den fossile æra.

Læs mere på information.dk

Svampesekret kan redde liv

Specielle stoffer - kendt som “peptider” - som findes i svampe og hvirvelløsedyr som fluer og muslinger kan dræbe bakterier, som ellers giver alvorlige infektioner hos mennesker. Sådan lyder det fra forskere fra virksomheden Novozymes, Aalborg Universitet og universitetet i Bonn, som har fundet ud af, hvordan et af stofferne, “Plectasin”, arbejder.

Læs mere på dr.dk

lørdag den 29. maj 2010

10 millioner naboer kommer hinanden ved

Den første nabofest var et lokalt initiativ i 17. arrondissement i Paris. Atanase Périfan syntes, han så for lidt til sine naboer. Derfor fandt han på at arrangere en fest for beboerne i opgangen. En slags vertikalt modstykke til parcelhuskvarterernes gadefester. 

fredag den 28. maj 2010

Milliarder til redning af regnskove

Flere end 50 lande er på en international regnskovskonference i Oslo blevet enige om at indgå et partnerskab om bekæmpelse af skovrydning, der udgør 15-20 procent af de globale udledninger. - Vi er nu nået op på 4 milliarder dollar, efter at landene torsdag har øget beløbet med 500 millioner dollar, siger værten for konferencen, Norges statsminister Jens Stoltenberg.

Læs mere på dr.dk

Superprotese giver benamputerede nyt liv

En Afghanistanveteran og ni andre, som har mistet et ben, får nu lavet en ny superprotese. Den giver dem så meget føling med det nye ben, at patienterne både kan klatre og cykle og mærke, når de træder på en sten.

torsdag den 27. maj 2010

Elbil sætter ny verdensrekord

Japan har sat ny verdensrekord med en elbil, der på mere end 27 timer har tilbagelagt over 1000 km på en enkelt opladning.

Læs mere på videnskab.dk

Rekordbeløb fra danskere til børn i nød

Unicef Danmark sender flere penge af sted til verdens børn end nogensinde før trods den globale økonomiske krise. I 2009 støttede danskerne Unicef Danmark med over 133 millioner kroner, fremgår det af årsberetningen fra FN’s børneorganisation.

Læs mere på dr.dk

onsdag den 26. maj 2010

Rådhuspandekagen er blevet økologisk

Kantinen på Københavns Rådhus, der drives af Meyer Kantiner, serverer minimum 60 procent økologisk mad for medarbejderne. Derfor får de torsdag overrakt det nye officielle økologiske spisemærke i sølv af fødevareminister Henrik Høegh (V).

Læs mere på okologi.dk

lørdag den 22. maj 2010

Danmarks største lavenergibyggeri bliver bygget af Alectia

Navitas Park på havnen i Århus bliver med et etageareal på 35.000 m2 landets største lavenergiklasse 1-byggeri. Alectia, E. Pihl og Søn og tre arkitektfirmaer har vundet konkurrencen om at opføre byggeriet, der blandt andet skal huse Ingeniørhøjskolen.

Læs mere på ing.dk

torsdag den 20. maj 2010

Økologisk forskningsprojekt skydes i gang

Aftalepartierne bag Grøn Vækst indgik i december 2009 en aftale om at øremærke 120 millioner kroner for de næste tre år til forskning i økologi under Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Bestyrelsen er nu udpeget og holder sit første møde inden udgangen af maj måned, oplyser Fødevareministeriet.

Læs mere på okologi.dk

Urtekram og Kohberg i nyt samarbejde

Kohberg Brød og den økologiske virksomhed Urtekram vil sammen sætte skub i udviklingen og salget af industrielt produceret økologisk fuldkornsbrød i Danmark.

Læs mere på okologi.dk

tirsdag den 18. maj 2010

145 mio. til miljøteknologi i landbruget

Fødevareministeriet åbner med en ny miljøteknologiordning nu for ansøgninger om tilskud til nye grønne teknologier på bedrifterne. De i alt 145 mio. kr., der er sat af til ordningen skal bruges til grøn teknologi, der kan give vækst og reducere miljø- og klimabelastningen fra landbruget.

Læs mere på landbrugsavisen.dk

mandag den 17. maj 2010

Lav din egen strøm på taget

Vindkraft er en naturlig energikilde for os forblæste danskere. Men hvad med solenergien. Den er også godt på vej, på trods af klimaet. I denne uges miljøreportage er vi taget på besøg hos en af det stigende antal husejere, der laver deres egen strøm på taget.

Læs og hør mere på dr.dk

torsdag den 13. maj 2010

Økologi under vingerne

I Vestas Wind Systems kantine i Århus modtog mandag det håndgribelige bevis på deres indsats for økologi, da Fødevareminister Henrik Høegh (V) overrakte medarbejderne det økologiske spisemærke i sølv.

Læs mere på okologi.dk

onsdag den 12. maj 2010

24 mia. til globale klima-forbedringer

Over 24 milliarder kroner i støtte til globale klima- og miljøforbedringer, det er resultatet af over et års svære svære forhandlinger på globalt plan. Det skriver Underigsministeriet. I dag kunne der så endelig skrives under på en erklæring som siger at der er opnået enighed mellem over 30 lande om 55 procents forøgelse af bistanden til den Globale Miljøfonds (GEF) arbejde de næste 4 år.

Læs mere på dr.dk

Ældre er blevet sundhedsbevidste

En stor del af de 65-84-årige benytter sig af forebyggende ordninger. Næsten halvdelen har for eksempel i løbet af et år fået målt kolesteroltal, knap otte ud af ti har fået målt blodtryk, og omkring en tredjedel har været til forebyggende helbredstjek eller helbredssamtale.

Læs mere på ing.dk

IEA: Solenergi kan dække 25 procent af elproduktionen i 2050

Solenergi kan dække en fjerdedel af verdens elproduktion og samtidigt spare klimaet for op mod seks milliarder ton CO2 om året i 2050, siger det Internationale Energiagentur, IEA, i ny køreplan. Det kræver dog handling nu, lyder det.

Læs mere på ing.dk

Fremtiden tilhører den socialt ansvarlige virksomhed

Virksomheder, der ser stort på etikken, vil få vanskeligt ved at tiltrække samarbejdspartnere, kunder og dygtige medarbejdere, mener koncerndirektør Lise Kingo fra Novo Nordisk.

Læs mere på kristeligt-dagblad.dk

tirsdag den 11. maj 2010

Gå på nettet – og så i skoven

En ny internetportal - www.udinaturen.dk - samler naturoplevelser i hele Danmark, så det nu bliver lettere for danskerne at finde naturoplevelser på nettet.Og danskerne går i stigende grad på nettet, før de går i skoven, viser en undersøgelse foretaget af Institut for Konjunktur-Analyse. I 2004 foregik 40 pct. af danskernes informationssøgning om naturen på internettet. I 2008 var det steget til 64 pct.

Fra skovognatur.dk

Ældre er vilde med fælles motion

Idrætsforeninger ser nu mange ældre, der genoptager ungdommens motion. Det kan spare store samfundsudgifte.

Læs mere på kristeligt-dagblad.dk

Aalborg vil gøre forældre røgfrie

Aalborg kommunes sundhedsforvaltning foreslår politikerne at gribe ind og rådmand Thomas Kastrup-Larsen er lydhør.

- Det er vigtigt, vi passer på børnene, så de ikke bliver udsat for passiv rygning. Vi kan selvfølgelig ikke bestemme, hvad forældrene gør i eget hjem, men vi vil meget gerne i dialog med dem og hjælpe dem.

Læs mere på dr.dk

mandag den 10. maj 2010

Skolebørn drikker økologisk mælk

På bare fem år er forbruget af økologisk skolemælk steget fra 32,7 procent til 48,9 procent, for flere skoler har fået en kostpolitik, og nogle af dem vælger i dag alene at tilbyde økologiske skolemælksprodukter til børnene.

Læs mere på dr.dk

lørdag den 8. maj 2010

Mors dag er blevet velgørenhedsdag

Flere og flere organisationer benytter mors dag i morgen til at indsamle penge og oplever en stigende interesse og succes. Ellers kommercielle mærkedage bliver i stigende grad vendt på hovedet og brugt til fordel for verdens nødlidende.

Læs mere på kristeligt-dagblad.dk

fredag den 7. maj 2010

Sød musik fjerner stress hos hjertesyge

Sirenehyl, bippende apparater og klaprende døre generer de fleste. Men for en akut hjertepatient kan stress betyde liv eller død. Et nyt forskningsprojekt skal vise, om musik i ambulancen kan redde liv for hjertesyge på vej til hospitalet.

Læs mere på dr.dk

torsdag den 6. maj 2010

Kaj og Andrea skal sælge grøntsager

Kaj og Andrea skal få børn til at spise grønt For første gang nogensinde har Danmarks Radio valgt at lade nogle af sine børnefigurer optræde som reklamesøjler for et bestemt produkt.

Læs mere på dr.dk

onsdag den 5. maj 2010

Konkurrenter kæmper sammen mod affald i naturen

Cigaretskod, øldåser og slikpapir flyder langs de danske veje, og det vil et hold af offentlige myndigheder, foreninger, tankstationer og fastfoodkæder rydde op i. Konkurrenter som Uno-X, Q8, McDonald’s og Tulip har slået sig sammen med blandt andet Vejdirektoratet, FDM, Volkswagen og Dansk Designcenter om en kampagne med formålet at få danskerne til at lade være med at smide deres skrald ud ad vinduet, når de kører på landevejene.

Læs mere på kristeligt-dagblad.dk

mandag den 3. maj 2010

Økologiske varer på vej mod vækstboom

Efter det økologiske marked har stået finanskrisen i 2009 fint igennem med en fremgang på knap seks procent i salget, så er de økologiske fødevarer på vej mod et nyt vækstboom allerede i år. Det forventer Økologisk Landsforening, som repræsenterer økologiske virksomheder, landmænd og forbrugere. Ifølge markedschef Henrik Hindborg ventes det økologiske salg at stige med tocifrede tal i år og igen være fordoblet senest i 2015.

Læs mere på dr.dk

søndag den 2. maj 2010

Farvel til urenset overløbsvand i regnvejr

I kraftigt regnvejr må mange rensningsanlæg lade en stor mængde vand løbe urenset uden om anlægget. Nu kan ny dansk teknologi rense langt større mængder regnvand end hidtil.

Læs mere på ing.dk

lørdag den 1. maj 2010

Vildt får oaser på markerne

Dyrelivet får bedre forhold på de nordjyske marker. Landboforeningen Agri Nord vil hjælpe landmændene til at lave små oaser for vildtet - også kaldet vildtstriber. - Det er ikke besværligt eller dyrt at anlægge vildtstriber - og effekten er værdifuld, siger skov og naturrådgiver hos Agri Nord, Erik Poulstrup.

Læs mere på dr.dk