søndag den 6. marts 2016

Danskerne vil have økologi på landets spisesteder

Flertallet af danskerne mener, det er vigtigt, at der serveres økologiske måltider på landets spisesteder. Især i det offentlige. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Fødevarestyrelsen. Den nye miljø- og fødevareminister besøgte i dag ØKOhallen på Foodexpo i Herning og oplevede her på første hånd, hvordan efterspørgslen på økologi er slået igennem i foodservice-branchen.

torsdag den 3. marts 2016

Vedvarende energi sparer samfundet milliarder

Vedvarende energi kan tjene sig ind igen helt op til firs gange. Det viser en undersøgelse fra Duke University i USA. Også i Danmark er der store gevinster at hente, siger professor Jørgen Brandt, Aarhus Universitet.

onsdag den 2. marts 2016

"Det Fælles Bedste" - andre veje for et landbrug i krise

Danske landmænd er under dobbelt pres fra en nådesløs strukturudvikling og forbrugere, hvis tillid smuldrer i kølvandet på striden om landbrugspakken. Men så længe landbrug og forbrugere råber ad hinanden, lykkes omstillingen til mere holdbare løsninger ikke. Et stort folketræf i næste måned – Det Fælles Bedste – vil bane vej for en ny samtale og dermed nye svar.

tirsdag den 1. marts 2016

Otte ud af ti forbrugere køber økologisk

Otte ud af ti forbrugere køber økologiske varer, og næsten hver anden indkøbskurv indeholder ofte eller hver gang økologiske produkter, når danske forbrugere køber ind. Kvinderne er de mest bevidste om økologi. Familier med små børn køber mest.

lørdag den 20. februar 2016

Verdensnyhed med solenergi i Nordjylland

Nordjyske Brønderslev er i dag centrum for en verdensnyhed på energiområdet. Her er kontrakten netop underskrevet, så man kan gå i gang med at bygge et solanlæg, der både kan producere el og fjernvarme, og det er ikke tidligere set nogen steder.

- Det giver nogle helt nye anvendelsesmuligheder, fordi man har en langt højere energiudnyttelse, siger Svante Bundgaard, administrerende direktør i Aalborg CSP, der har udviklet de nye anlæg. Førhen har man med kun været i stand til at udnytte solenergien separat. Enten med solfangere, der kan producere varme eller solceller til elektricitet. Systemet i Brønderslev, der vil fylde 100.000 m2, kan nu ved brug af olie give energi til begge dele.

fredag den 19. februar 2016

Kæmpestudie: Økologisk mælk og kød er sundere

»Vi har bevist, at der uden tvivl er en kompositionsmæssig forskel mellem økologisk og konventionel mad.«

Så kontant er udmeldingen til theguardian.com fra den nu pensionerede professor i ernæring og genetik ved Kings College Tom Sanders.

To undersøgelser publiceret i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Nutrition har nemlig påvist, at økologisk mælk og kød indeholder op til 50 procent flere omega-3-fedtsyrer, som er en vigtig del af en sund kost. Derudover indeholder økologisk mælk op til 40 procent mere linolsyre, har højere niveauer af jern, E-vitamin og carotenoider.

Yderligere viste et af studierne fra 2014, at økologiske afgrøder indeholdt mindre af det giftige stof cadmium, der optager pladsen for andre vigtige næringsstoffer, der minder om cadmium, herunder zink.

torsdag den 18. februar 2016

Vi drikker økologisk mælk som aldrig før

Mejerikoncernen Arla mærker lige nu stor efterspørgsel for økologiske mælkevarer.

- Forbrugerne efterspørger det, og derfor planlægger vi at tage flere leverandører ind, siger regionschef Jørgen Friis Pedersen.

I dag udgør økologisk smør 15 procent af det danske marked, mens 30 procent af al den mælk vi drikker er økologisk. Og Jørgen Friis Pedersen venter, at tallene vil vokse.