lørdag den 7. juni 2008

Fælles tysk-fransk historiebog

En ny historiebog er fornylig blevet præsenteret samtidigt i Berlin og Paris. Dette er den anden bog i en serie, der har til formål at beskrive Tysklands og Frankrigs historie. Denne gang er det perioden 1814-1945, som oplevede 3 blodige konflikter mellem de to lande. Bogen med titlen “Europa og verden, fra Wienerkongressen til 1945″ fåes i en fransk og en tysk version og er tiltænkt gymnasiet.

“Det tysk-franske venskab viser vejen” sagde den franske undervisningsminister Xavier Darcos ved præsentationen. Sammenlignet med traditionelle lærebøger fra de to lande giver denne fælles udgivelse unge tyskere et bredere perspektiv over den politiske udvikling i Frankrig, og også en bedre forståelse af kolonitiden. Samtidig lærer de unge franskmænd mere om nazitiden, Tysklands deling, Berlinmurens fald og Genforeningen.

Selvfølgelig er disse kapitler ikke blevet skrevet uden problemer. For det første afhænger tolkningen af historien af kulturel baggrund. F. eks. bliver spørgsmålet om afkoloniseringen ikke opfattet ens. Tyskland “tabte” sine kolonier efter 1. verdenskrig, mens Frankrig så dets kolonier blive uafhængige mere eller mindre frivilligt og fredeligt.

Den største forskel er dog den forskellige opfattelse af USA og dets rolle. Vesttyskland blev genrejst efter krigen med amerikansk støtte, blev politisk orienteret i vestlig retning og vendte sig imod Østtyskland, “det andet Tyskland” og det Sovjetiske Imperium. Frankrig derimod nød godt af den amerikanske støtte, men landet kæmpede også imod USA for at beholde sin position på den politiske verdensarena.

På trods af forskellige kulturer er det nu lykkedes de to nabolande at nærme sig hinandens synspunkter efter en lang historie fuld af krig og konflikter. En bog der har givet større forståelse mellem to folk. Et eksempel til efterfølgelse.

Kilde: eventeo.net (esperanto)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar