onsdag den 28. november 2007

Nogle af verdens største solfangeranlæg måske på vej i Vendsyssel

I både Strandby nord for Frederikshavn og i Dronninglund midt i Vendsyssel er der planer om store solfangeranlæg i forbindelse med varmeværker. Målet er at de skal dække mellem 25 og 50 procent af varmeforbruget

I Dronninglund planlægger varmeværket at bygge et solvarmeanlæg på 40.000 kvadratmeter, der skal dække halvdelen af varmeforbruget. Anlægget kombineres med et jordvarmeanlæg og en lagertank. Det vil når det står færdigt i 2009 være verdens største solvarmeanlæg.

Projektet koster omkring 80 millioner kroner. Derfor har Dronninglund Fjernvarme nu søgt om tilskud på 30 procent af anlægsomkostningerne fra Energinet.dk. Der kommer svar på ansøgningen i februar næste år.

Udover at gavne miljøet med mindre forurening udtaler Carsten Møller Nielsen, der er formand for Dronninglund Fjernvarme: “Varmepriserne bliver ikke billigere med solvarmen. Men de bliver heller ikke dyrere. For når først anlægget er etableret er der nemlig ikke de store vedligeholdelsesudgifter, og der er ingen udgifter til brændsel. Så varmeprisen er da sikret mange år fremover.”

I Strandby har de som i Dronninglund planer om et solvarmeanlæg af de større. 8.000 kvadratmeter, der skal dække 25 procent af de 800 indbyggeres varmeforbrug. Projektet er vurderet til at koste 20 millioner kroner. I modsætning til Dronninglund forventer Strandby Fjernvarmeværk at der kommer en besparelse på varmeregningen på 13 procent.

Fra dagbladet NORDJYSKE

Ingen kommentarer:

Send en kommentar