lørdag den 8. september 2007

Motion får dårligt hjerte til at reparere sig selv

Et dårligt hjerte betyder ikke at man skal droppe motionen. Tværtimod viser en ny undersøgelse at motion får hjertet til at danne nye blodkar og stamceller.

Undersøgelsen foretaget af Leipzig Universitet omfatter 37 personer med alvorlige hjertefejl, som blev bedt om at cykle op til 30 minutter hver dag i fire måneder.

Efter motionsperioden havde forsøgspersonerne produceret nye stamceller i knoglerne. De havde også flere små blodkar i musklerne. Tilsvarende viste personerne i kontrolgruppen, der ikke dyrkede motion ingen forandringer i blodkar og stamceller.

De fleste patienter med hjertefejl er over 70 år og nogle af dem kan knapt nok gå mere end nogle få skridt uden at skulle have en pause. Selv de ville kunne få gavn af regelmæssig motion.

Fysisk aktivitet belaster hjertets arterier og muskler ved at sende 10 gange så mere blod end normalt gennem hjertet. Stamceller bliver sendt ud for at mindske belastningen på hjertet og kan endda reparere beskadigede dele. Ved vedvarende motion vænner stamcellerne kroppen til belastningen ved at bygge nye blodkar og styrke musklerne.

Før man evt. begynder en motionsperiode skal man dog først undersøges for at afgøre hvor meget motion ens krop kan klare.

I lang tid har forskere forsøgt at lave en pille, der kan kurere mange forskellige hjertesygdomme. Men løsningen på mange af dem findes allerede, nemlig motion!

Kilde: msnbc.com

Ingen kommentarer:

Send en kommentar