søndag den 9. september 2007


Verdens største designpris, INDEX:, er blevet uddelt. Prisen, på 500.000 engelske pund er givet til 5 forskellige ideer, der hver på sin måde gør livet for mange mennesker nemmere og bedre.

De fem vindende ideer er:

Kategorien Body: Mobility for Each One er en lavpris, men højkvalitets benprotese til de mange tusinde, der hvert år bliver lemlæstet af landminer. Protesen kan produceres lokalt af lettilgængelige materialer, i et almindeligt værksted for kun 8 USD.

Kategorien Home: Solar bottle er en billig vandflaske for den sjettedel af verdens befolkning, der ikke har adgang til rent vand. Når flasken er fyldt lægges den i solen i mindst 6 timer og derved undgås vandbårne sygdomme som diaré, kolera, tyfus, leverbetændelse og dysenteri.

Kategorien Work: Tongue Sucker er et enkelt redskab til at redde bevidstløse fra at få hjerneskader eller dø. Ved bevidstløshed falder tungen tilbage i svælget og blokerer luftvejene. Tongue Sucker, der kan bruges af utrænede, kan ved placering i munden forhindre denne blokering.

Kategorien Play: Tesla Roadster er en 100 procent elektrisk køretøj, der ikke forurener og kører fra 0-100 km/t på fire sekunder. Og så kan den køre over 300 kilometer på en opladning.

Kategorien Community: OLPC XO, som tidligere er omtalt på godt-nyt.dk en skolecomputer til udviklingslandene, hvor 99 procent af børnene forlader skolen uden at have brugt en computer. Den er billig, let, fylder lidt, kan modstå stød og fugt, selv i sollys kan skærmen læses og så har den et specielt trådløst internet, hvor computerne fungerer både som modtagere og sendere og automatisk danner netværk med andre OLPC computere op til 2 kilometer væk.

Det er kun anden gang INDEX-prisen uddeles, men allerede nu har den fået stor international opmærksomhed fordi dens fokus er anderledes end sædvanlige designpriser. F.eks. skriver Businessweek online: “INDEX: har taget et stort skridt væk fra den indforståede, og til tider elitære, verden af traditionelle designkonkurrencer, og fremhæver i stedet den idé, at godt design er noget, der har en direkte og umiddelbar indflydelse på forbedringen af livet.”

INDEX: står for INternational DEsign eXhibition

Ingen kommentarer:

Send en kommentar