fredag den 9. marts 2012

Fulde risbanker i Cambodja


Risbankprojektet hjælper udsatte landsbyer i Cambodja med at etablere risbanker. En risbank er et lokalt lager, hvor bønder, som er løbet tør for ris eller såsæd, kan låne fra og efter høsten betale risene tilbage.

Når risbanken er fuld, bliver der sat lås på, og så ligger riskornene tørt og godt, klar til at blive udbetalt, hvis medlemmerne senere på året står og mangler. Det eneste problem kan være mus og rotter, men det finder medlemmerne råd for med fælder. Normalt spiser en cambodjaner et halvt kilo ris om dagen, men mange spiser mindre, fordi de har for lidt ris. Risbanken sikrer de fattige bønder en stabil adgang til billig ris og såsæd.

Etablering af en risbank kommer typisk 75-80 familier til gode, og i Cambodjas fattige landsbyer kan en risbank betyde, at beboerne ikke længere behøver at gå sultne i seng. Risbanken giver desuden familierne mulighed for en indkomst og er dermed et skridt ud af total fattigdom. Projektet indebærer et opstartskursus, materialer, ris og driftsvejledning, men herefter er det medlemmerne, der egenhændigt bestyrer banken.

Kilde: Folkekirkens Nødhjælp

Ingen kommentarer:

Send en kommentar