fredag den 23. marts 2012

Tillid – en dansk specialitet

At der som i Danmark råder en betydelig grad af tillid mellem mennesker, repræsenterer ikke blot et meget stort økonomisk aktiv. Lige så vigtigt er det, at det gør et land bekvemt og rart at leve i.

Det siges ofte, at tillid er godt, men kontrol er bedre. Det er ikke rigtigt. Kan man klare sig med tillid, er det langt at foretrække, for kontrol er dyrt. I en dansk undersøgelse i 2008 svarede 76 procent af danskerne, at de alt i alt mente, at folk er til at stole på. I en international undersøgelse nogle år før blev et tilsvarende spørgsmål stillet til brasilianerne, og kun tre procent svarede som danskerne.

Når vi kan nære tillid, er der mange ting, som bliver billigere eller lettere. Så kan for eksempel en handel klares med et håndslag, og så sparer man kontrakten og hele apparatet bagved af advokater og retsvæsen. Modsat i mange andre lande kan man i Danmark som regel få en vare tilsendt blot ved at ringe til en forretning eller et firma, for der er tillid til, at varen efterfølgende betales.

Læs kronikken: Tillid – en dansk specialitet | Kristeligt Dagblad

Ingen kommentarer:

Send en kommentar